Megjithëse në qytetet evropiane punohet për zëvendësimin e resurseve të energjisë me ato të ripërtrishme, në Kosovë një pyetje e tillë tingëllon akoma qesharake deri në absurditet. Secili që ka provuar të kryej një hulmtim shkencor është zbrapsur që në fillim nga mungesa e çfarëdo informate apo matjeje në sferën e enrgjisë,klimës, ujërave etj.

Me këtë titull hapi ligjeratën e saj, Armina Pilav, arkitektja me origjinë nga Bosnja aktualisht pjesë e grupit hulumtues të TU Delf. Tematika e aj është diçka që mjaft lehtë gjeti kuptim para audiencës shqiptare. Qyteti i pasluftës, muret mbriojtëse, të ndërtuarit “për luftë” dhe pamje muresh të zhbiruara nga plumbat e luftës. Ajo tregoji edhe një faqe tjetër, se si historia mund të ruhet dhe të transformohet.

Java e Arkitekturës ECOWEEK 2016 është në prag të nisjes. Pas mbylljes së procedurave të aplikimit, tashmë të pesë puntoritë kanë marë formën e tyre. Megjithatë, java do të jetë e hapur edhe për profesionistë dhe pjesmarrës të tjerë jashta puntorive. Gjatë datave 10 dhe 11 shtator do të mbahen prezentimet nga ekpertë të ndryshëm vendor dhe lokal. Java do të fillojë me hapjen zyrtare nga organizatorja dhe përfaqësuesja e ECOciety Argjira Krasniqi. E ftuara

25 vite më parë, në vitin 1991, Holanda kishte hartuar dokumentin e parë strategjik për arkitekturën - Politikën e Arkitekturës, një politikë kjo e përditësuar nga koha në kohë deri në ditët e sotme, e cila ka mundësuar që arkitektura holandeze dhe dizajni hapësinor në këtë shtet ...

Ka vazhduar java e dytë e aplikimeve të ECOWEEK Prishtina 2016 që është I hapur në nivel ndërkombëtar dhe lokal. Për aplikim kanë të drejtë studentët nga vitit i tretë i studimeve të arkitekturës, dizajnit, inxihnjerisë, arkitekturës së pejsazhit apo të sapo të diplomuar dhe profesionistë të rinj.

ECOWEEK Prishtina 2016 do të mbahet edhe këtë vit në qytetin e Prishtinës. Pas suksesit të viteve të kaluara që ka numëruar 12 punëtori, dhe pjesëmarrje të më shumë se 60 ekspertë nga vende të botës, edicioni i ri i këtij evenimenti do të mbahet gjatë muajit shtator (10-25).

Për nga natyra jam optimist i pa përmirësueshëm, ndoshta kam bërë “gabime strategjike” në disa raste, pasi nuk po mundem të korrespondoi me rrethin në të cilin jam i detyruar të jetoi.

PAW edicioni i 4të filloj sot. Ekspozita retrospektive e Entiti për Urbanizëm ishte eventi i parë i javës së Arkitekturës në Prishtinë. Në kuadër të PAW do të ketë aktivitete të ndryshme: Prezentime të projekteve dhe ligjerata nga Arkitektë me famë botërore, Workshope, Ekspozita, Studio të hapura dhe shum aktivitete të tjera.

K

omuniteti

L

ajmet më të lexuara

ECOWEEK Prishtina ofron 3 bursa të plota

Ka vazhduar java e dytë e aplikimeve të ECOWEEK Prishtina 2016 që është I hapur në nivel ndërkombëtar dhe lokal. Për aplikim kanë të drejtë studentët nga vitit i tretë i studimeve të arkitekturës, dizajnit, inxihnjerisë, arkitekturës së pejsazhit apo të sapo të diplomuar dhe profesionistë të rinj.

HAPEN APLIKIMET PËR PJESËMARRJE NË PUNËTORI NË ECOWEEK

ECOWEEK Prishtina 2016 do të mbahet edhe këtë vit në qytetin e Prishtinës. Pas suksesit të viteve të kaluara që ka numëruar 12 punëtori, dhe pjesëmarrje të më shumë se 60 ekspertë nga vende të botës, edicioni i ri i këtij evenimenti do të mbahet gjatë muajit shtator (10-25).

Floating Apartments in Dubai

United Arab Emirates, and especially Dubai, produces grandiose projects known for their innovative approach and truly advanced concepts. This year, one of the most ambitious developing enterprises is going to be Floating Seahorse — luxury floating villas, partially hidden under water.